Saya akan beringat bila melihat gambar ini…

Gambar ini saya jadikan picture profile untuk WeChat. Sebelum ni, gambar lain. Kalau orang yang kenal atau rapat dengan saya, setiap kali WeChat, akan dengarlah suara saya mengilai dan gembira tak tentu hala. Itu pun saya cuma add orang-orang tertentu yang boleh dengar suara special saya itu.

Then, Edy berikan saya gambar ini. Saya terus jadikan picture profile. Setiap kali WeChat, bila saya lupa diri, mulalah saya terkekek-kekek ketawa tak tentu pasal. Tapi, lepas saya terpandang gambar kecil saya itu, saya cuba control diri. Kerana apa? Kerana saya terkenangkan betapa saya rasa kerdil melihat kenangan di tanah suci itu. Di depan Kaabah yang sangat dirindui, saya berasa sangat kehambaan. Saya memelihara segala tatasusila seorang muslimah. Namun, saya hamba-Nya yang alpa. Selalu sahaja terlupa menjaga adab diri sendiri di sini. Kerana itu, saya akan berasa malu. Malu kepada-Nya Yang Maha Melihat.
Jadi, saya kenalah kawal diri seperti mana imej saya cuma menggambarkan. Biarlah sekadar ilusi, saya harap ia akan jadi satu kenyataan juga suatu hari nanti. Dan alangkah indahnya jika saya mati nanti, saya bisa tersenyum seperti itu.
Biarlah orang nak kata saya hipokrit, tapi saya tetap perlu mengawal diri. Mujurlah saya cuma WeChat dengan beberapa kawan karib dan keluarga. Orang lain tak bisa dengar suara saya yang nyaring ini, mahu pengsan dibuatnya nanti!
Ok, itu sahaja.
Assalammualaikum 🙂

This Post Has One Comment

  1. mz

    This comment has been removed by the author.

Comments are closed.