Air zamzam rasa payau?

 
Assalammualaikum w.b.t
 
 
Pernah seorang rakan saya bilang tidak suka minum air zamzam kerana rasanya yang agak payau. Saya tidak nafikan kenyataan rakan saya itu kerana acapkali air zamzam yang dibeli di Malaysia memang berasa payau. Tetapi saya suka rasa payau itu. Entah mengapa.
 
Pernah juga saya dengar orang tua-tua kata, rasa air zamzam ini bergantung kepada dosa pahala seseorang. Kalau rasa tak sedap atau payau, maka banyaklah dosa orang itu. Saya tak pasti sejauh mana kebenaran tanggapan itu. Maka, ramailah yang saya lihat akan bilang air zamzam itu sedap walaupun rasanya payau kerana malu di’nilai’ tentang dosanya oleh manusia.
 
Namun, sejak saya menunaikan umrah kali pertama dulu, saya pernah cerita tentang keenakan air zamzam sewaktu kali pertama saya minum di Masjid Nabawi, Madinah. Masa tu saya fikir, keenakannya terpelihara kerana air itu masih berada di tanah suci. Tapi, saya mula sedar bila keenakan air zamzam sebenar masih lagi dirasai bila saya membawanya pulang ke Malaysia.
 
Saya mula melakukan pemerhatian dan beberapa cubaan semula. Saya membeli air zamzam di beberapa buah kedai. Malah saya pernah membeli satu botol air zamzam yang mengandungi 10 liter dari rakan saya kerana dibilang air itu memang dibawa terus dari Kota Suci Mekah. Rasa air zamzam ini memang tidak sama dengan air zamzam yang saya bawa pulang dari tanah suci. Malah, saya juga pernah minum air zamzam dari keluarga yang menunaikan haji. Rasanya tetap enak berbanding air zamzam yang saya beli di Malaysia.
 
 
Molekul air zamzam
Source : http://backyardsoul.blogspot.com/2012/10/emosi-air.html
 
Saya cuba melihat pada bahagian bawah botol air zamzam yang saya beli di sini setelah dibiarkan beberapa lama. Apa yang mengejutkan, air zamzam yang berasa payau ini mempunyai keladak setelah dibiarkan dalam tempoh yang lama. Setahu saya, hanya air biasa (air paip) yang mengandungi keladak. Kita perlu tahu, dalam air paip terdapat banyak campuran (benda asing). Air paip juga mengandungi kandungan klorin untuk membasmi kuman di dalamnya. Air paip, sekalipun dimasak, tetap akan mengandungi campuran (benda asing) itu melainkan ditapis. Air yang ditapis pula, tetap mengandungi bakteria jika tidak dimasak. Jadi, saya mula membuat andaian, air zamzam yang dijual dan berasa payau kemungkinan besar telah dicampur dicampur dengan air biasa. Kerana itu, rasanya sudah tidak enak lagi.
 
Saya minta maaf jika kalian yang membaca adalah penjual air zamzam. Saya cuma agak terkilan, kerana rasanya yang payau itu setelah dicampur dengan air biasa membuatkan orang lain tidak suka minum sedangkan air zamzam merupakan air mustajab yang terbaik di dunia. Air zamzam boleh menjadi penyembuh pelbagai penyakit malah bisa penjadi penghindar sihir hanya menerusi doa yang dipanjatkan peminum. Saya antara orang yang pernah mengalami situasi ini. Saya mengakui keberkesanannya. Saya telah menemui sebuah kedai di Kulai yang telus dalam menjual air zamzam dan keenakan rasanya masih terpelihara. Alhamdulillah, masih lagi ada peniaga yang jujur dan telus dalam menjaga ketulenan air zamzam.
 
 
Kajian perubahan susunan molekul beberapa jenis air terhadap emosi oleh Dr. Masaru Emoto
Source : http://backyardsoul.blogspot.com/2012/10/emosi-air.html
 
Saya tidak mengatakan menambah air biasa itu salah. Namun, sekiranya tujuan menambah itu hanyalah untuk mengaut keuntungan, apakah berkat keuntungan itu yang sama juga seperti menipu pembeli? Biarlah pembeli itu sendiri yang menambah air biasa untuk memperbanyakkan kuantitinya. Jika kita cuba mengaut keuntungan dengan cara yang salah dan tidak diredhai Allah, percayalah kita tidak akan menjadi sekaya mana. Jika benar, kita mendapat keuntungan yang besar dengam menipu pembeli, lihatlah pada keberkatan keuntungan itu nanti. Percayalah, jika sesuatu pendapatan itu diperolehi secara salah, Allah akan menariknya kembali dalam pelbagai bentuk sperti musibah kepada harta, penyakit dan sebagainya. Berniaga dengan niat untuk sedekah, insya-Allah rezeki itu akan bertambah. Itu janji Allah seperti mana firman-Nya dalam surah al-Baqarah;
 
“Bandingan pemberian orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, sama seperti sebiji benih yang tumbuh mengeluarkan tujuh tangkai, setiap tangkai itu mengandungi 100 biji. Dan ingatlah, Allah akan melipat gandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya dan Allah Maha Luas (rahmat-Nya) lagi meliputi ilmu pengetahuan-Nya”. ( Al-Baqarah : 261 ).
 
Keberkatan kepada pendapatan yang halal bukanlah hanya dinilai melalui besarnya rumah seseorang atau berapa banyak harta yang dimilikinya. Keberkatan rezeki seseorang itu dapat dilihat melalui anak-anak yang soleh dan solehah, keluarga yang bahagia, rasa tenang dalam diri, ibadah yang khusyuk dan tawaduk dalam setiap perbuatan yang semata-mata mengharap redha Allah. Samalah juga kepada kita yang tidak berniaga tetapi menjawat jawatan profesional hinggalah tukang cuci, jika kita amanah dalam melaksanakan setiap tugas semata-mata mengharap redha Allah dan bukan manusia, insya-Allah kita akan memperolehi keberkatan itu. Jika kita tidak merasa tenang dan selalu tidak gembira dengan setiap tugasan yang diberi, lihatlah kembali, apakah kita sudah amanah atau sibuk menjaga tepi kain orang di tempat kerja? Sama-sama kita muhasabah diri. Kerana pendapatan bulanan itulah yang akan menjadi darah daging ahli keluarga kita nanti yang akan menentukan sama ada ia akan menjadi saham syurga atau neraka.
 
Sekali lagi saya mohon maaf jika entry saya ini penuh khilaf. Yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk hanya bersandarkan kepada kelemahan diri saya.
 
Wassalam~

This Post Has 5 Comments

  1. zuliana abd rahman

    Memang khasiat air zam-zam nie mmg tak boleh dipertikaikan Nad.Tapi kalau betul spt apa yg Nad post nie, mmg org tu hny mementingkn keuntungan shj.Sungguh tak bertanggungjawab

  2. Feed by Ummi Najla

    Waallahua'lam. Sekiranya benar-benarlah air zamzam itu memang sudah tidak asli, penjual perlulah ada rasa tanggungjawab untuk hentikan tindakannya itu..

  3. Feed by Ummi Najla

    Sebelah maybank kulai @ dalam hypermarket (Mydin) ada satu kedai jual baju abaya/jubah (Queaddin)

Comments are closed.